Wat doen we

Als budgetcoach helpen wij mensen om hun financiën op orde te krijgen. We helpen bij het maken van financiële keuzes en het stellen van prioriteiten.  

Wat doen we

Wat doet een budgetcoach?

Waar nodig helpen we mensen met het oplossen van schulden. Eerst kijken we naar het inkomen en salaris. We bekijken ook andere mogelijke inkomsten, zoals toeslagen of belastingteruggave. Wij brengen deze uitgaven in beeld en kijken naar de balans.

Vervolgens vergelijken we deze gegevens met gemiddelden in een vergelijkbare situatie. Op deze manier kunnen we zien waar iemand relatief veel of weinig geld aan uitgeeft. We kijken samen waar eventueel op bezuinigd kan worden. Hierop maken we een budgetplan met inkomsten en uitgaven in balans. Ook zoeken we naar ruimte om te sparen, zodat er niet meteen geld geleend moet worden als de wasmachine stuk is. Waar nodig helpen we ook om betalingsregelingen af te spreken en problemen met achterstanden aan te pakken.

Afhankelijk van de hulpvraag maakt de budgetcoach een plan van aanpak op maat. Als basis gebruiken we ons 10 stappenplan:

Budgetcoach voor iedereen.nl – Tien stappen plan:

  1. Intakegesprek. Wat is de hulpvraag? Waar kunnen we mee helpen?
  2. Inzicht en overzicht van het inkomen nu.
  3. Bekijken of iemand in aanmerking komt voor mogelijkheden om het inkomen te verhogen, zoals toeslagen en andere regelingen.
  4. Overzicht van uitgaven per categorie vergelijken met NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) data.
  5. Administratie ordenen, opzetten en bijhouden, in een boekje of online.
  6. Overzicht maken van besparingsmogelijkheden. Kunnen de woonlasten, verzekeringen, energie, etc. lager? Abonnementen bekijken en waar mogelijk opzeggen.
  7. Regelingen afspreken voor eventuele achterstanden of schulden. Bekijken of leningen samengevoegd kunnen worden? (voordeliger en meer overzicht)
  8. Bespreken wat de invloed is van grote veranderingen en wat te doen. Bijvoorbeeld bij een scheiding, overlijden, werkloosheid, andere baan, pensioen, 18 jaar worden, meer of minder werken, etc.
  9. Persoonlijk budgetplan maken met keuzes en prioriteiten. Ook met spaardoelen en een reserveringsplan.
  10. Afspraken maken over nazorg.